Strahinja Rašović (©Reuters)
Strahinja Rašović (©Reuters)

Srbija jednom nogom u četvrtfinalu Svetskog prvenstva, Rašović i Lukić torpedovali Ameriku

Vreme čitanja: 3min | uto. 21.06.22. | 20:41

Delfini sigurni na startu turnira, briljirali i reprezentativci iz Boke Kotorske

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Segedina) 

Ni kada je Srbija držala svet na dlanu nije otvarala velika takmičenja furiozno, nije ni podmlađeni tim, ali je primarni cilj ostvaren. Delfini su torpedovali Amerikance, jedinog pravog konkurenta za prvo mesto u grupi i jednom nogom zagazili su u četvrtfinale Svetskog prvenstva - 17:13.

Izabrane vesti

Daleko od dominantnosti i autoritativnosti, a opet i više nego dovoljno da bi se bez većih trzavica slomio tim koji u budućnosti preti da promeni svetski poredak i umeša se u borbu za medalje. Imaće selektor Srbije na čemu da radi i šta da doteruje protiv Australije i Kazahstana u narednim utakmicama grupne faze, ali može da bude zadovoljan činjenicom da je imao sijaset raspoloženih napadačkih opcija. Strahinja Rašović i Dušan Mandić načeli su Amerikance, a Nikola Lukić i Marko Radulović, ubitačni duo iz kragujevačkog Radničkog, kao i Gavril Subotić ih je dokusurio. 

Dugo je Dejan Savić tražio dobitnu kombinaciju kako u fazi napada, tako i u fazi odbrane. Eksploatisali su Amerikanci sve nedostatke u igri i vremenom počeli da koriste svoje najjače oružje - kontre i polukontre. Pokazali su se kao tvrd orah na koji bi svako mogao da slomi zube, ali i da više ne zavise isključivo od tranzicione igre. 

Nanosili su Amerikanci štetu Srbiji iz pozicionih napada, koristili su igrača više. Uostalom, tako su i poveli. Isključenje golmana Branislava Mitrovića im je otvorilo sve pozicije, bilo je potrebno samo da izaberu idealnu i sprovedu loptu u mrežu. Učinio je to Ben Stivenson, a Aleks Bouven zagolicao je maštu Dejanu Udovičiću i nagovestio veliko šutersko veče sa dva vezana gola. Pokazao je kakvom praćkom raspolaže i izazvao srpske šutere. 

Aktivirali su se najbolji strelci Novog Beograda, odgovorili su Amerikancu koji je minule sezone nosio kapicu Partizana. Koristili su Strahinja Rašović i Dušan Mandić svaki metar prostora što im je ostavljan, parali su mrežu izuzetno raspoloženog Drua Holanda. Američki čuvar mreže sakupio je brdo intervencija, ali u kriznim momentima na visini zadatka bio je i Branislav Mitrović

Srbija je kontre Amerike svela na minimum do sredine drugog perioda, a onda je manjak komunikacije i nerazumevanje - stiglo kao posledica toga da ovaj tim nije priliku često da igra u ovakvom, pa ni sločnom sastavu - učinio svoje. Ali, ono što je znatno više izbacivalo iz takta Dejana Savića jesu branjenje pozicionih napada rivala. Delfini su dopuštali previše drugih šansi Amerikancima, po pravilu su ih pretakali u golove igrači sa krila, a Srbija sve do realizovanog peterca Dušana Mandića - pre toga se upisao i debitant Marko Radulović - nije imala “plus dva”. 

Skinut zicer dao je krila olimpijskom šampionu, demonstrirala je Srbija kako izgleda njena polukontra, a Gavril Subotić postigao je prvenac na Svetskom prvenstvu. Najbolji strelac Crvene zvezde digao se, raspalio svom silinom i pocepao mrežu američkog gola. Vratili su se Amerikanci zahvaljujući Aleksu Bouvenu i Džejku Erhartu, svaku nadu da mogu do boda pokopale su im udarne igle kragujevačkog Radničkog - Nikola Lukić i Marko Radulović. Tačku na trijumf u tandemu stavili su momci iz Boke kotorske - Gavril Subotić, Dušan Mandić i Nemanja Vico.

SAD - SRBIJA 13:17

/5:5, 2:3, 3:3, 3:6/

Segedin

Bazen: Segedin

Sudije: Stavridis, Kolombo

SAD: Vajnberg, Dod 2, Vavić, Gruvel, Daube 1, Erhart 1, Halok 2, Vudhed, Bouven 4, Stivenson 2, Farmer, Irving 1, Holand.

SRBIJA: Dobožanov, Mandić 4, Subotić 2, Ranđelović, Lazić, Vico 2, S. Rašović 3, Lukić 3, Jakšić, Radulović 2, Drašović 1, V. Rašović.

SVETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU - 1. KOLO

Utorak

GRUPA D

Australija - Kazahstan 10:4

SAD - Srbija 13:17



tagovi

vaterpolo reprezentacija SrbijeVaterpolo reprezentacija Sjedinjenih Američkih DržavaSvetsko prvenstvo u vaterpolu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara